INTERNATIONALE KRONIEKEN - LUXE EN PRESTIGE

Foto: Louis Vuitton © - Damesmode - Luxe Fashion


Louis Vuitton

Damescollectie Lente/Zomer 2013


Een reeks van zuilen daalde af via de elegante hoek van een roltrap, schreed de horizontale catwalk over en rolde opnieuw naar boven. Dat was in essentie de structuur die de presentatie van de lente/ zomercollectie 2013 vormgaf. Elke look werd Ė vanuit het architecturale vooraanzicht - gevormd door een strikte rechthoek, horizontaal onderbroken op drie niveaus, met de ronde mouwkop als enige afwijking op de rechte en smalle lijnen. De inspiratie voor deze strikte vormgeving was gedeeltelijk afkomstig van de conceptuele kunstenaar Daniel Buren en zijn werk Les Deux Plateaux, een serie van 260 kolommen van drie verschillende hoogten, gerangschikt in een raster op het enorme binnenplein van het Palais Royal in Parijs.

Het contrast met het vorige seizoen had niet groter kunnen zijn, nu het romantische baan moest ruimen voor het mathematische. Er waren wel nog bloemen, al waren ze door hun abstracte silhouet niet meteen als dusdanig herkenbaar. Grotendeels nam de decoratie echter de vorm aan van een strak dambordpatroon. Dit was tevens de allereerste Louis Vuitton-collectie ooit waarin het monogram nergens te bekennen was; in plaats daarvan zorgde het dambordpatroon voor de signatuur van het modehuis. Vierkanten in verschillende kleuren en texturen en in variŽrende grootten gaven de kleding en accessoires een sterk grafische look.

Al deze heldere, zuivere lijnen en gedurfde leegheid ten spijt, bevatte de collectie toch de arbeidsintensieve versieringen waarvoor Louis Vuitton zo beroemd is. De kleinste lovertjes ooit werden met duizenden in vloeiende metalige oppervlakken geschikt, terwijl iets grotere pailletten in vier lagen boven elkaar werden gestapeld en in precieze rasters werden genaaid om geometrische reliŽftexturen te creŽren. Door te tuften, een techniek uit de tapijtweverij, werd er op stof en leder geborduurd om een flockprinteffect te verkrijgen. Oppervlakken werden versierd met ganzenveren, die uiterst zorgvuldig werden aangebracht voor een perfect gelijkmatige textuur, en bijgeknipt om strakke vierkanten te creŽren.

Om een dergelijke extreme eenvoud te laten werken, is al even extreme precisie vereist. Wanneer elke naad en elke lijn zo in het oog lopen, elk detail zo architecturaal is in zijn nauwkeurigheid, moeten de dimensies exact zijn tot op een fractie van een millimeter. De vierkanten moesten aan de naden uniform gelijklopen, en aangezien de verfraaiingen het oppervlak van de stoffen die ze bedekken lichtjes wijzigen, moest ook daarmee rekening worden gehouden om een perfect gelijk raster te garanderen. De oppervlakken van geweven leder ondergingen een speciaal persproces om ze volledig vlak en effen te maken.

Fundamenteel in de collectie is het concept van de dualiteit: tussen de twee kleuren in elk raster; tussen glanzende en matte texturen; tussen aanwezigheid en afwezigheid, met name bij de jurken met uitgeholde vierkanten. De collectie werd gepresenteerd door paren van modellen om deze tegenstellingen nog te versterken. Terwijl hij de collectie ontwierp, had artistiek directeur Marc Jacobs het beeld in gedachten van twee sterk verschillende Franse iconen uit de jaren 1960, FranÁoise Hardy en Jane Birkin: Hardy altijd volledig gekleed, Birkin altijd halfnaakt, maar beiden droegen ze altijd lange, eenvoudige kleren. De rechthoekige discipline zette zich ook door in de tassen en schoenen. De Envelope en de Flat hadden al de vereiste rechte hoeken, de Speedy werd herwerkt met vierkant- en kubusvormen. De schoenen waren lang en recht, met de strik boven op de voet als gedurfd geometrisch accent, terwijl de hiel een precieze metalen driehoek vormde.

De show werd gepresenteerd op een speciaal voor de gelegenheid ontworpen installatie, gecreŽerd door Daniel Buren in samenwerking met Louis Vuitton. Een catwalk van grote glazen vierkanten in geel en wit, vier roltrappen en het dak van de tent geperforeerd met willekeurig verspreide cirkels. Toepasselijk was het alleszins, dat een collectie geÔnspireerd op een van Burens installaties gepresenteerd werd op een set die door hem was ontworpen.

 

Foto: Louis Vuitton © - Damesmode - Luxe Fashion

 
Reportage - Perberichten - Luxe en Prestige - Internationale kronieken - PrestigeGuide online inzet << Vorige pagina
SITEPLAN I BEDRIJVEN I ADVERTEERDERS I CONTACT OPNEMEN MET HET TEAM I JOBS I WETTELIJKE BEPALINGEN I PROFESSIONELE PAGINA