INTERNATIONALE KRONIEKEN - LUXE EN PRESTIGE

Foto: Louis Vuitton © - Damescollectie 2012 - Mode - Luxe


Louis Vuitton

Damescollectie Lente/Zomer 2012


Marc Jacobs liet zich voor het thema en de setting van zijn lente-/zomercollectie 2012 voor Louis Vuitton inspireren door de carrousel van de Parijse modewereld. Toen de modellen een voor een sierlijk van de helderwitte draaimolen met zijn steigerende paarden stapten, werd het duidelijk dat Louis Vuitton, zoals het tijdens de modeshow klonk, dit seizoen halt had gehouden “op een plek van pure vreugde, zachtheid, joie de vivre en liefde”.

De lente-/zomercollectie bood in vele opzichten een omgekeerd spiegelbeeld van de herfst-/wintercollectie. Fetisjisme maakte plaats voor vrouwelijkheid, marineblauw en zwart voor zoete sorbettinten en strakke silhouetten voor elegante hoepelrokken en sierlijke veren. Toch lagen een rigoureuze constructie en nauwgezet vakmanschap, dat dit seizoen daadwerkelijk nieuwe hoogten bereikte, opnieuw aan de basis van de collectie.

Broderie anglaise, emblematisch in het leven van een vrouw, was voortdurend aanwezig in de collectie, van de wit-op-wit-look van een eenvoudige hemdjurk omhuld met luchtig organza tijdens de opening tot de babydolljurk met handgeborduurde lovertjes en struisvogelveren gedragen die Kate Moss droeg in de finale. Daartussen werd het op talloze manieren geïnterpreteerd: lasergesneden en omhuld met zijden cellofaan op een bescheiden knielange rok gecombineerd met een heel lichtroze katoenen overhemdbloes, geherinterpreteerd in papierleder met sierspijkers en stenen op een rok en topje, in het  zwart op een katoenen bikerjasje en rok en versierd met stras, sierspijkers en extra grote 3D-bloemen op een reeks elegante shiftjurkjes in lichte roomijskleuren. Broderie anglaise was, na de lakleren versie uit de herfst-/wintercollectie, ook aanwezig op de zijden organza kragen en als details, bijvoorbeeld op een hemelsblauw geruit playsuit waarop de diamanten in kant waren weergegeven.

De collectie herinterpreteerde vaak klassiekers uit de herengarderobe met een vrouwelijke couture-gevoeligheid. Bikerjasjes werden zorgvuldig gesneden uit gepoederd krokodillenleer, een balmacaan met Prince of Wales-ruiten werd aan de naden voorzien van broderie anglaise en de gebreide kledingstukken in military look die deel uitmaakten van Marc Jacobs’ eerste collectie voor Louis Vuitton werden uitgevoerd in pastelkleurig kasjmier bedrukt met broderie anglaise. Ronde vormen komen in de hele collectie voor, hetzij in de vorm van een mouw of de crinoline van een rok, terwijl zelfs zeer veel aandacht werd besteed aan onzichtbare details, zoals de bruidssatijnen voering van een mantelpak in tweed en katoennylon.

De verandering in continuïteit werd ook doorgevoerd bij de accessoires, waar de maskervormige hoofdbanden van het vorige seizoen moesten wijken voor tiara’s, en handboeien voor armbanden met belletjes. Louis Vuittons kenmerkende goudelementen werden dit seizoen vervangen door licht, helder zilver, bijvoorbeeld bij bedelkettingen met een persoonlijke talisman – een veer, een belletje of rotskristal. In de lijn van de vrouwelijke sfeer hadden sommige modellen een fijn geborduurde organza parasol bij zich. Een ander model liet een uiterst luxueuze omslagdoek in zuiver nertsbont bezet met het Monogram-logo achter toen ze van haar paard stapte.

De schoenen van de collectie speelden ook in op het lieve, romantische thema met tweekleurige riempjes in pasteltinten, doorzichtige inzetstukken en kleine knopen die een weerspiegeling waren van de extra grote versies in de prêt-à-portercollectie, en boden een subtiel contrast in de vorm van een spitse neus, soms met een metallic zilveren neusstuk. Allesoverheersend waren muiltjes met hoge, rechte hakken in verschillende uitvoeringen, van suède en lakleer tot krokodillenleer. Elegante pumps zagen er dan weer luxueus uit in licht krokodillenleer en verfijnd kalfsleer. 

Voor de lente-/zomercollectie 2012 werd de Lockit-tas, het pronkstuk van vorig seizoen, samen met de even iconische Speedy in de kijker gezet. Beide tassen kregen nu het zachtere, luchtigere karakter van deze collectie: de Lockit in doorzichtige nylon voile bood een blik op een kleinere tas in Monogram-canvas binnenin, de Speedy in gebleekt denim geweven met zilverdraad en gepoederd of gewit krokodillenleer. Eenvoudige mandtassen werden verheven tot luxeartikelen in versierd en geperforeerd metallic leer, maar het ultieme hebbeding was een prachtige minaudière. De Monogram-mozaïek op deze handtas werd gedurende 600 werkuren zorgvuldig gecreëerd met 12.500 eierschaalstukjes – inderdaad een metafoor voor de zorg en het vakmanschap waarmee deze collectie is samengesteld.    

 

Foto: Louis Vuitton © - Damescollectie 2012 - Mode - Luxe

 
Reportage - Perberichten - Luxe en Prestige - Internationale kronieken - PrestigeGuide online inzet << Vorige pagina
SITEPLAN I BEDRIJVEN I ADVERTEERDERS I CONTACT OPNEMEN MET HET TEAM I JOBS I WETTELIJKE BEPALINGEN I PROFESSIONELE PAGINA