10/04/18

Luxury cars

Porsche Mission E Cross Turismo: elektrische atleet voor de actieve levensstijl


Luxury Cars - Porsche ©

Eerste aanzet voor de toekomst - Met de Mission E Cross Turismo presenteert Porsche op het autosalon van Genève een studiemodel van een elektrisch aangedreven Cross-Utility-Vehicle (CUV). De allrounder richt zich op actieve mensen die graag hun vrije tijd doorbrengen met reizen, sport en andere activiteiten in de buitenlucht. Dankzij zijn vierwielaandrijving is elke skipiste goed bereikbaar, het flexibele interieur biedt voldoende plaats voor allerlei sportuitrusting en dankzij moderne draagsystemen kunnen ook surfplanken of een Porsche e-bike gemakkelijk mee.

De troeven van de vierdeursvierzitter zijn onder meer zijn expressieve design met kenmerkende offroadelementen, evenals zijn nieuwe weergave-en bedieningsconcept met touchscreen en bliksturing. De 4,95 meter lange conceptauto kan niet alleen opgeladen worden aan een 800-voltsnellaadnet, maar ook via inductie aan een laadstation of het Porsche-energieopslagsysteem voor thuis. De rijklare Mission E Cross Turismo knoopt aan bij de conceptauto Mission E, die Porsche op het internationale autosalon IAA presenteerde in 2015.

Het design: onmiskenbaar Porsche-DNA
Een diepe motorkap tussen sterk gewelfde voorspatborden: de voorkant van de Mission E Cross Turismo toont in één oogopslag zijn verwantschap met de iconische sportwagen Porsche 911. Een opvallend designkenmerk zijn de verticale luchtinlaten vooraan, de zogenaamde Air Curtains. Een andere stilistische highlight zijn de Matrix-ledkoplampen. De merktypische 4-puntsdagrijlichten zijn doorontwikkeld tot smalle driedimensionale glaselementen. Ingebed in vier zwevende vleugels huisvesten ze ook de nieuwe 4-puntsrichtingaanwijzers. Bovendien is het voertuig uitgerust met het hoogperformante grootlicht Porsche X-Sight. Tot de offroaddesignelementen behoren de robuuste wielkasten en drempels, de opvallend vormgegeven voorspoiler en achterkant, alsmede de verhoogde bodemvrijheid.

De moduleerbaarheid: klaar voor alle mobiliteitsbehoeften
De Mission E Cross Turismo geeft een idee van hoe een Turismo-variant met cross-utility-attributen er in serieproductie uit zou kunnen zien: een veelzijdige metgezel voor in de stad en daarbuiten, even geschikt voor reizen en avontuur als voor dagdagelijkse verplaatsingen. Het cross-overmodel richt zich op actieve mensen die graag hun vrije tijd doorbrengen met sport en andere activiteiten in de buitenlucht. Daarbij kunnen de inzittenden handig gebruikmaken van de moduleerbaarheid van de 1,42 meter hoge vierzitter. Zo is in de rugleuningen van de twee individuele achterstoelen een doorlaadmogelijkheid geïntegreerd. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor ski's. De rugleuningen zelf zijn neerklapbaar. In de kofferruimte bevindt zich een railsysteem met verstelbare en verwijderbare riemen. Daarmee kunnen voorwerpen snel en veilig worden bevestigd. Ook buiten de Mission E Cross Turismo blijven de inzittenden mobiel dankzij een Porsche e-bike, die de fietser bij het trappen elektrisch bijstaat met een krachtige elektrische aandrijving. Een mobiliteitsaanbod waarmee Porsche-klanten in hun vrije tijd ook op twee wielen volop kunnen genieten van het design, de technologie en de prestaties van een Porsche.

Het interieur: zichtbare lichtgewichtstructuren
Het interieur weerspiegelt een nieuwe interpretatie van klassieke Porsche-elementen en brengt deze over naar het digitale tijdperk. Dit geldt bijvoorbeeld voor het dashboard: dat onderstreept de breedte van het voertuig en bestaat uit een vleugelvormig bovenste en onderste deel. Het dashboard is duidelijk horizontaal georiënteerd door een ultrabreed scherm voor bestuurder en voorpassagier. Het vrijstaande scherm is gebogen en gericht naar de bestuurder. Het omvat drie ronde wijzerplaten, digitaal weergegeven op tft-beeldschermen. De middenconsole tussen de voorstoelen loopt op in de richting van het dashboard. De indirecte verlichting van de middenconsole zorgt in combinatie met de sfeerverlichting voor een bijzondere interieursfeer.

De aandrijving: sportieve e-prestaties dankzij ruim 600 pk
Dankzij twee permanente magneetsynchroonmotoren (PSM) met een systeemvermogen van meer dan 600 pk (440 kW) accelereert de Mission E Cross Turismo in minder dan 3,5 seconden naar 100 en in minder dan twaalf seconden tot 200 km/u. Daarbij komt een tot op heden voor elektrische auto's ongeëvenaard continuvermogen: verscheidene acceleraties op rij zijn mogelijk zonder prestatieverlies. De on-demand vierwielaandrijving met Porsche Torque Vectoring en de automatische koppelverdeling over de vier wielen zorgen voor tractie op elke ondergrond.

Het onderstel: adaptieve luchtvering voor comfort en rijdynamiek
De vierwielsturing draagt bij tot de voorbeeldige wendbaarheid en stabiliteit van het voertuig. De adaptieve ophanging met luchtvering maakt het mogelijk om de bodemvrijheid met maximaal 50 millimeter te vergroten. Ook PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control) is van de partij. Het dient voor de actieve rolstabilisatie en zorgt ervoor dat de rolneiging van het voertuig in bochten wordt ingeperkt. Het vermindert ook zijdelingse schommelbewegingen van het voertuig op oneffen terrein.

Het weergave- en bedieningsconcept: een unieke gebruikerservaring
Een highlight van de Mission E Cross Turismo is zijn innovatieve weergave- en bedieningsconcept. Intuïtieve bediening en optimaal in het gezichtsveld weergegeven informatie met bijvoorbeeld het head-updisplay leiden de bestuurder niet af. Dankzij nieuwe connectiviteitsoplossingen laat het voertuig zich ook perfect integreren in de digitale levensstijl. Het resultaat is een unieke gebruikerservaring.

Destinations-app: persoonlijke reisgids
Vandaag biedt Porsche Connect al meer dan 20 digitale diensten en apps. In de Mission E Cross Turismo toont de Destinations-app de extra functies die het digitale platform reeds in de nabije toekomst kan bieden: met de Destinations-app kan een weekendje weg handig en in een paar stappen op de smartphone georganiseerd worden. De app suggereert reisbestemmingen, maakt een snelle en eenvoudige boeking mogelijk en bekommert zich om routeplanning, voeding en sportuitrusting. Met behulp van de Destinations-app kan zelfs het onderstel van de Mission E Cross Turismo aangepast worden aan de gekozen route en kan gezorgd worden voor geschikte muziek, klimaatregeling en sfeerverlichting.

Opladen: snel en gemakkelijk
De 800-voltarchitectuur in het voertuig zorgt ervoor dat de lithium-ionbatterij in amper 15 minuten opgeladen kan worden voor een rijbereik van ongeveer 400 kilometer (NEDC). De conceptcar kan zowel thuis als onderweg flexibel opgeladen worden: zo is hij voorbereid voor opladen aan het snellaadnet dat als onderdeel van de IONITY-joint venture op de Europese snelwegen wordt uitgerold. Op de werkplek kan de Mission E Cross Turismo bijvoorbeeld via inductie stroom tanken en thuis kan een laadstation of een Porsche-energieopslagsysteem voor thuis worden gebruikt om de batterij op te laden. Dit laatste systeem kan gebruikmaken van zonne-energie van de fotovoltaïsche thuisinstallatie.

Luxury Cars - Porsche ©