05/09/19

Expo

Carrozzeria Zagato 100 years in the spotlight...


Expo - Autoworld ©

Van 14 september tot 1 december 2019 AUTOWORLD BRUSSELS

Ze beschrijven zichzelf als een artisanaal bedrijf, en dat is niet gelogen. Zagato werd in 1919 in Milaan opgericht door Ugo Zagato en is al een eeuw lang een ronkende naam in de carrosseriewereld. Het bedrijf viert dit jaar zijn honderdste verjaardag.

Om dit bijzondere jubileum te vieren, stelt Autoworld een vijftiental historische wagens van het merk tentoon, waaronder enkele uiterst exclusieve exemplaren. Een greep uit de collectie: een Alfa Romeo 1750 (1932), een Lancia Appia, Flaminia en een Fulvia Zagato, een Alfa Romeo Junior Z en een TZ, een Aston Martin DB4, een Nissan Stelvio …

Avant-gardist sinds het begin

Zoals dat in Italië wel vaker het geval was, leerde Ugo Zagato de kneepjes van het vak tijdens de Eerste Wereldoorlog in de luchtvaartsector. Vanaf het begin gebruikte hij diezelfde technieken bij het uittekenen en ontwerpen van zijn carrosserie.  Zijn avant-gardistische, aerodynamische profiel en lijnen zijn nog steeds het handelsmerk van het bedrijf.

Ugo Zagato ontwierp hoogwaardige carrosserieën voor de meest exclusieve limited editions van een aantal gerenommeerde merken, zoals Lancia, Maserati en Aston Martin. Maar het merk dat zijn werk een echte cultstatus bezorgde, was Alfa Romeo. In de jaren 1930 ontwierp hij voor hen enkele legendarische carrosserieën: de Alfa Romeo 6C 1500 (1929), de Alfa Romeo 6C 1750 (1932) en de Alfa Romeo 8C 2300. Van toewijding gesproken!

Na de Tweede Wereldoorlog bracht Zagato een nieuwe serie uit die ontworpen was door Vieri Rapi op basis van een studie over de Isotta Fraschini Monterosa: de 'Panoramica' (1946). De berlinettetweezitters werden gebouwd op het gemotoriseerde chassis van de Fiat 500 Topolino en Fiat 1100, maar ook op dat van de Ferrari 166 en de Maserati A6 1500. Het opvallendste aan de ontwerpen waren de grote raamoppervlakken, zelfs in het dak.

In de jaren 1950 en 1960 beleefde 'Carrozzeria Zagato' zijn hoogtepunt dankzij de GT-modellen van Maserati, Lancia, Aston Martin, Abarth en natuurlijk Alfa Romeo.  Hun lange, aerodynamische lijnen zijn een typisch kenmerk van Zagato en maken zijn ontwerpen herkenbaar uit de duizend. Dat geldt ook voor hun 'doppia bolla'-dak ('twee bubbels').

Het bedrijf wordt nog steeds door de familie Zagato uitgebaat. Momenteel staat Ugo's kleinzoon Andrea Zagato aan het roer, ook al heeft Zagato sinds 2008 een overeenkomst met de Indiase onderdelenfabrikant Autoline Industries. De ontwerpen en ideeën van Zagato blijven tijdloos.

Info bezoekers : autoworld.be of +32 2 736 41 65

Expo - Autoworld ©