28/11/17

Expo

Autoworld Brussels bij de grootste automusea ter wereld


Autoworld ©

Midden november 2017 was een periode van erkenning voor het nationale automuseum ‘Autoworld Brussels’. Een maand voor de opening van de grote eindejaarstentoonstelling ‘American Dream Cars & Bikes’ over mythische Amerikaanse wagens uit de Golden Years, werd het museum twee keer in de bloemetjes gezet.

Eerst in Londen, waar Autoworld op 16 november genomineerd was voor de jaarlijkse awards van het bekende Britse automagazine Octane in de categorie ‘Museum van het Jaar’. Het deelde die eer met andere prestigieuze musea uit de hele wereld: het Mullin Museum, het Simeone Foundation Automotive Museum, het Petersen Museum en het Barber Vintage Motorsports Museum. De jury van het befaamde tijdschrift ‘Octane’ gaf toe dat het een moeilijke keuze was omdat alle genomineerden een onschatbare bijdrage hadden geleverd mbt het in stand houden van het collectieve erfgoed.
Hoewel het Simeone Foundation Automotive Museum in Philadelphia (VS) uiteindelijk als laureaat uit de bus kwam, was Autoworld Brussels bijzonder trots dat het samen met deze buitengewone internationale musea was genomineerd.

De dag erna, volgde een nieuwe erkenning op beurs Interclassics-Brussels. Onder impuls van Autoworld werd het unieke samenwerkingsverband en concept van de ‘BIG 5’ gepresenteerd tijdens de beurs Interclassics. Samen met het Louwman Museum uit Den Haag (Nederland), het National Motor Museum in Beaulieu (Verenigd Koninkrijk), de Cité de l’Automobile/collection Schlumpf in Mulhouse (Frankrijk) en het Museo dell’Automobile in Turijn (Italië) stond Autoworld voor het eerst samen in: “The Big Five, presenting the European national motormuseums”.

De schitterende, gemeenschappelijke stand was tevens het hoofdthema van de beurs. Elk museum stelde er drie wagens tentoon die kenmerkend zijn voor haar collectie, zoals o.m. de Talbot Lago Teardrop (Louwman), de Rolls Royce Silver Ghost (Beaulieu), de Minerva Vanden Plas Royale van Albert 1 (Autoworld). Aangezien deze auto’s nooit eerder op deze manier te zien waren, was het een unieke kans voor de zowat 23.000 bezoekers van Interclassics om deze collectiestukken onder één dak samen te bezichtigen.

De officiële ceremonie werd gepresenteerd door de Vlaamse tv-persoonlijkheid Marlène de Wouters en opgeluisterd door de familie Zapp, al zeventien jaar globetrotters, en Sebastien de Baere (Directeur van Autoworld Brussels) als vertegenwoordiger van de Big Five.