INTERNATIONALE KRONIEKEN - LUXE EN PRESTIGE

Foto: Bell & Ross - Luxury Watches - Horlogerie haut de gamme


Bell & Ross

BR03-92 MA-1: Een nieuw pilotenhorloge


Van elite-eenheden bij de politie tot marinepiloten, de horloges van Bell & Ross houden al sinds het merk werd opgericht civiele en militaire professionals bij de tijd. Op zijn beurt haalt ook Bell & Ross inspiratie uit de typische stijl van deze vakmensen. Ontdek dit jaar de BR03-92 MA-1: een gestroomlijnde kijk op het puurste pilotenhorloge van Bell & Ross, met subtiele details als eerbetoon aan het legendarische MA-1 pilotenjack of bomberjack van de Amerikaanse luchtmacht uit 1958. Met een donkerkaki keramische kast, een sandwichwijzerplaat die is gestanst om het lichtgevende oranje eronder weer te geven en de omkeerbare kaki/oranje kalfslederen band is dit een horloge dat - net als het jack - de drager beloont met militaire knowhow.


EEN PERFECTE KLEURENMATCH
De ontwerpers van Bell & Ross putten inspiratie uit het gebruik van gekleurd nylon en ergonomischevormgeving bij de Amerikaanse luchtmacht in de jaren vijftig en introduceren een versie van hun automatische pilotenhorloge die stilistisch dynamischer is dan ooit. Net als de professionele horloges van Bell & Ross beantwoordde ook het MA-1 pilotenjack op een buitengewoon functionele manier aan zeer kritische voorwaarden,de scherpe esthetiek van het jack was hiervan eenvoudigweg het gevolg. De grootschalige invoering van straalvliegtuigen in de jaren vijftig betekende dat er steeds hoger werd gevlogen en dat het dus ook steeds kouder werd. Stroomlijning en een explosieve toename van luchtvaartelektronica betekenden ook dat cockpits steeds compacter werden. De dikke met wol gevoerde jacks van militaire piloten konden gemakkelijk bevriezen tijdens vluchten, wat erg onprettig was, en daar moest snel iets aan worden gedaan. Nylon was het geschikte alternatief, maar vrijwel de gehele productie van polyamiden werd gebruikt voor parachutes en parachutekoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. De MA-1 was ook omkeerbaar zodat de helder oranje voering dienst kon doen als draagbaar waarschuwingssignaal als een neergestorte piloot moest wachten om te worden gered. Het jack kende een heropleving in de jaren zeventig en werd toen een stijlicoon.

De gelijkenis met de 999 exemplaren tellende serie van de Bell & Ross BR03-92 MA-1 begint aan de buitenkant – geen nylon, maar net zo licht en krasbestendig keramiek loopt door over de wijzerplaat. De kaki-kleurstelling werkt als een onzichtbare deken voor de uitgestanste oranje cijfers – lichtgevend tijdens nachtvluchten. Het keramiek krijgt deze kleur wanneer het zich nog in het oxidepoederstadium bevindt. Door toevoeging van pigment voordat de kristallijne structuur wordt bereikt, ontstaat deze kleur donkerkaki in het vroegste stadium van de ontwikkeling. De wijzerplaat wordt gevormd door twee metalen platen die met een sandwichconstructie boven elkaar zijn geplaatst. De cijfers en de indexen van de bovenste wijzerplaat zijn weggesneden, en daardoor is de fotoluminescente coating te zien die de onderste plaat bedekt. De combinatie van oranje met kaki is altijd synoniem geweest met het leger. Donkergroene tinten houden de drager gecamoufleerd onder de extreemste omstandigheden, terwijl de oranje kleur diep geworteld is in de luchtvaart. Vandaag de dag benadrukt deze kleur nog altijd de belangrijkste en dringendste taken in de cockpit van het vliegtuig, waar Bell & Ross oorspronkelijk de inspiratie vandaan haalde voor zijn instrumenthorloges.

Net als het jack is de kalfslederen band van de BR 03-92 MA-1 niet alleen oranje gevoerd, maar is deze ook direct omkeerbaar. Zelfs het stiksel is donkerkaki uitgevoerd om geheel in camouflagekleur te zijn, in contrast met het oranje detail dat aan de onderzijde verborgen blijft - dit garandeert dat de functie van de onderzijde van de band geheim is voor iedereen behalve de drager. Van bewonderaar van de klassieke luchtvaart tot stijlliefhebber, de BR03-92 MA-1 heeft alles aan boord met zijn 42 mm grote kast en past bij iedere persoonlijkheid – net als een hoogwaardig pilotenjack.

 

Foto: Bell & Ross - Luxury Watches - Horlogerie haut de gamme

 
Reportage - Perberichten - Luxe en Prestige - Internationale kronieken - PrestigeGuide online inzet << Vorige pagina
SITEPLAN I BEDRIJVEN I ADVERTEERDERS I CONTACT OPNEMEN MET HET TEAM I JOBS I WETTELIJKE BEPALINGEN I PROFESSIONELE PAGINA