gepubliceerd op: 22-04-2016
Autoworld
Foto: Autoworld
 

Tussen de grote tentoonstellingen van Autoworld door, zoals die van Vespa, die in april wordt afgesloten, en die van Alpine, die tijdens de grote vakantie op de 1e verdieping van het museum zal worden ingericht, worden voor '... in the Spotlight' binnenkort twee voertuigen naar voren geschoven die een stevige stempel op hun tijdsperiode hebben achtergelaten: de Volvo Amazon die 60 jaar lang het straatbeeld verfraaide, en de Jeep Willys die driekwarteeuw lang heel wat stof deed opwaaien. Voor beide evenementen worden telkens een klein tiental auto's in de twee specifieke zones op de benedenverdieping van het museum opgesteld.

 


'60 Years Volvo Amazon' van 28 april tot 29 mei 2016
Naar aanleiding van de 60e verjaardag van de Volvo Amazon plaatst Autoworld de verschillende versies van het model 'in the spotlight', evenals een PV544, een P1800 en een 1800 ES (shooting break). Momenteel worden nog onderhandelingen gevoerd om ook de Volvo Amazon met een carrosserie van de Belg Jacques Coune naar het museum te halen.

Korte geschiedenisles...
Bij het begin van de productie van deze auto (in 1956) werd hij nog 'Amason' (met een 's') genoemd, naar de Amazones uit de Griekse mythologie. Maar de Duitse motorconstructeur Kreidler had die naam al geregistreerd. Beide merken kwamen overeen dat Volvo de naam in eigen land (Zweden, dus) mocht blijven gebruiken, op voorwaarde dat de spelling zou worden veranderd in Amazon.

Voor de exportmarkten voerde Volvo een nomenclatuur in op basis van drie cijfers. Het assortiment raakte daardoor bekend als de '120 reeks': P120, P130 en P220. De modellen waren in verschillende versies verkrijgbaar - de 121, 122S, 123 GT en de Favorit. Toch bleven in de 'echte' wereld de namen Amazon en Amazon Kombi veel populairder.

De Volvo Amazon werd ontworpen door Jan Wilsgaard en hoewel de auto op 1 september 1956 aan de pers werd getoond, werden de eerste exemplaren pas in de lente van 1957 geleverd. De Amazon moest aanvankelijk de populaire PV444 vervangen, een model dat een ijzersterke reputatie had opgebouwd als betaalbare auto voor het brede publiek. Maar aangezien de Amazon te duur was, nam uiteindelijk de PV544 de plaats van de PV444 in. Die PV544 zou in 1965 op zijn beurt plaats moeten maken voor de 'Favorit', een lichtere versie van de Amazon.

Veiligheid was altijd al een paradepaardje van de Zweedse constructeur. Zo waren de Amazon en de PV544 de eerste auto's die met een driepuntsgordel en met een versterkt dashboard op pad werden gestuurd.

Verschillende mechanische onderdelen van de Amazon, zoals de motor, de versnellingsbak en de assen, werden ook gebruikt in de P1800, een sportauto die vooral naam en faam verwierf dankzij de Britse televisiereeks 'The Saint'.

In 1970 rolde de laatste Amazon van de productieband.  Op dat moment waren iets meer dan 667.000 voertuigen gebouwd, waarvan ongeveer 300.000 alleen al in Zweden.

Auteur van het artikel : Autoworld
<< Vorige pagina  
 
 
 
SITEPLAN I BEDRIJVEN I ADVERTEERDERS I CONTACT OPNEMEN MET HET TEAM I JOBS I WETTELIJKE BEPALINGEN I PROFESSIONELE PAGINA